Connect

Wat is een UNS?

IT en OT zijn nog steeds gescheiden werelden, maar ze hebben elkaar meer dan ooit nodig. De gemeenschappelijke factor is de procesdata die vanuit de OT kant naar IT gestuurd moet worden om te kunnen rapporteren en analyseren over de processen. Om deze procesdata goed te kunnen begrijpen heeft IT behoefte aan een logische structuur.

Deze structuur kun je aanbrengen door middel van een model. Dit kan een model volgens ISA-95 zijn, maar het kunnen ook eigen structuren zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een reactor als object definieren en daar een aantal standaard properties aan hangen. Vervolgens kun je die een aantal keer kopieren en aan elke instance de juiste tagdefinitie geven. Meestal is dat een OPC UA tag.

Het model werkt in feite als een kapstok waar je al je procesdata aanhangt en toegankelijk maakt voor analyse. IT-systemen werken graag met JSON-documenten. Door in het JSON-document dezelfde structuur van de Unified Name Space te houden, weten die applicaties precies over welke procesmeting het gaat.

MQTT is een eenvoudig en veelgebruikt protocol om JSON-documenten te publiceren. Wil je meer weten over MQTT? Lees het artikel: MQTT Wat kun je er mee?


Bezoek ons op het Industrial Automation Event in Veghel

Industrial Automation Event
Meer artikelen