Wat is het digitaal product paspoort?

Het digitaal product paspoort is een initiatief vanuit de EU om de informatievoorziening omtrent producten transparanter te maken. Het doel van het digitale product paspoort is om deze informatie zoals hoe producten gemaakt worden, waar de ingrediënten vandaan komen, wat de voedingswaarde is, of allergeneninformatie algemeen toegankelijk te maken. Het systeem streeft ernaar om betrouwbare en gestandaardiseerde informatie te verstrekken, zodat consumenten daar hun keuze op kunnen baseren. Uiteindelijk wordt het een verplichting van producenten om aan deze informatievoorziening te voldoen.

Impact op de voedingsmiddelenindustrie

Voor de voedingsmiddelenindustrie betekent dit dat ook zij gedetailleerde informatie over hun producten zullen moeten gaan verstrekken en deze informatie beschikbaar te stellen via het digitale product paspoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een unieke QR-code op de verpakking die kan doorverwijzen naar een specifieke website. Dit kan extra administratieve lasten met zich meebrengen, zeker als deze informatie nog niet in een digitaal formaat voorhanden is.

Effect op het consumentengedrag

Het digitale product paspoort zal zeker invloed hebben op het consumentengedrag en de concurrentie binnen de voedingsmiddelenindustrie. Consumenten die gemakkelijk toegang hebben tot uitgebreide informatie over producten, kunnen hun aankoopbeslissingen baseren op factoren zoals duurzaamheid, voedingswaarde en allergeneninformatie. Dit moet producenten stimuleren om energiezuiniger te zijn en meer te gaan concurreren op basis van duurzaamheid en milieubelasting.

Het belang van informatieverzameling

Door nu al stappen te maken met het verzamelen en registreren van productinformatie wordt het voldoen aan deze wetgeving op een later moment vele malen makkelijker. Daarnaast kunt u deze informatie ook gebruiken in marketingcampagnes die bijdragen aan de profilering van uw bedrijf en product.

Door nu al te kijken naar oplossingen die bijdragen aan het verzamelen van productinformatie wordt het straks gemakkelijker om deze informatie te ontsluiten naar het product paspoort zelf. Een MES systeem kan u helpen om deze gedetailleerde productinformatie automatisch te verzamelen.


Informatie aanvragen

Verstuur een mail met uw vraag en een productspecialist neemt zo snel mogelijk contact met u op.


Lees meer over het product paspoort in de Insight:
> Wat is het digitaal Product Paspoort?