Wat is een Manufacturing Execution System?

Een MES systeem (Manufacturing Execution Systeem) ondersteunt de hele operatie van het productieproces. Het systeem bewaakt, traceert, documenteert en stuurt productieprocessen aan vanaf de inkoop van grondstoffen tot de vervaardiging van het eindproduct.

Machines en operatoren ontvangen de juiste informatie op het juiste moment tijdens de productie. Vervolgens registreert het systeem exact wat er gebeurt tijdens het gehele proces. Het biedt realtime informatie en omvat alles: van planning, monitoring, follow-up tot rapportage. Het resultaat is een slimme fabriek, oftewel een Smart Factory.

Download

Start de MES DEMO

Ervaar als supervisor of operator hoe u met een Manufacturing Execution Systeem werkt. Vul het formulier in en krijg toegang tot de demo.

Hoe integreer je een MES pakket in je huidige architectuur?

De focus van industrie 4.0 ligt op het verbeteren van processen en het digitaliseren van de productie. Juist in het maken van deze digitaliseringsslag richting een Smart Factory ligt de kracht van MES. MES Systemen ontwikkelen zich daardoor snel en integreren naadloos in een architectuur met productieapparaten, procesbesturingssystemen en ERP mede dankzij het vermogen om te communiceren via data-integratie- en cloudoplossingen.

Oorspronkelijk heeft MES binnen een hiërarchishe structuur een functionele positie tussen de lagen van procesmanagementsystemen en ERP. Tegenwoordig kan het MES-systeem dankzij gegevensintegratie en cloud-oplossingen breder werken binnen alle lagen in de hele fabriek – waardoor een Smart Factory ontstaat, zoals te zien is in de cirkel.

De architectuur bij een Smart Factory
De 5 voordelen van een MES oplossing

Keuze van het MES systeem

Er zijn meerdere MES systemen op de markt en ieder MES systeem heeft een eigen product specifieke focus qua functionaliteiten en ondersteuning van productieprocessen en industrieën.

Waarom kiest u voor een MES systeem van GE Digital?

  • Het is één van de weinige MES systemen, die zowel semi-continue (batch) processen als discrete manufacturing processen ondersteunt. Kortom het systeem helpt bij het beheren van zowel sterk geautomatiseerde, snel bewegende processen als ook langzamer bewegende, arbeidsintensieve taken.
  • Het systeem is breed inzetbaar in diverse industriële sectoren van voedingsmiddelen, dranken en verpakte consumentengoederen tot luchtvaart en elektronica.
  • Een open en standaard systeem dat uit te bouwen is. U kiest met welk onderdeel u start (klein beginnen) en schaalt daarna stapsgewijs op.
  • Direct inzage in de voortgang van de productie met de detailed scheduling oplossing, onderdeel van het MES systeem.
Gartner magic quadrant 2023

Gartner Magic Quadrant voor MES 2023

Gartner is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat de grootste aanbieders van MES systemen in kaart heeft gebracht. GE Digital wordt hier aangeduid als “Leader” op het gebied van MES en staat hier in de top als leverancier van veelzijdige MES systemen.

Het systeem bestaat uit meerdere modules en sluit aan bij de diverse productievereisten

Eisen aan systemen veranderen in de loop der tijd. Tevens is niet ieder systeem geschikt voor iedere organisatie. Door de flexibele opzet van het MES systeem van GE Digital, kunt u aan de slag met losse software onderdelen afzonderlijk of met de totaaloplossing als geheel. De onderdelen van deze totaaloplossing richten zich specifiek op de productieopvolging, kwaliteitsopvolging, traceerbaarheid en batchanalyse.

U kiest zelf op basis van uw productievereisten welke onderdelen u nodig hebt.
Het systeem is hybride, wat betekent dat u het zowel lokaal als in de cloud kunt gebruiken. Onze experts helpen u graag bij het vinden van de juiste combinatie voor het beantwoorden van uw huidige behoeften.

Efficientie

Efficiëntiemanagement

De OEE software is een onderdeel van de MES oplossing, maar kan ook afzonderlijk worden gebruikt. Als oplossing bewaakt het onder andere stilstanden, uitval en MTBF/MTTR. Hiermee krijgt u real-time inzicht in de productie en kunt u zien hoe efficiënt een machine, productielijn of zelfs de hele fabriek presteert.

Kwaliteitsmodule MES oplossing

Kwaliteitsbeheer

Het onderdeel kwaliteitsbeheer kan ook afzonderlijk gebruikt worden en waarborgt een consistente kwaliteit in uw producten. Het biedt real-time trends, statistieken, SPC en meldingen om kwaliteitsniveaus te controleren.

Scheduling

Optimaliseer uw productieorders met de detailed scheduling oplossing. U bent minder tijd kwijt met het bijwerken van de productieplanning. De planning bevat minder fouten en daarnaast heeft u een efficiëntere productie. De software is eenvoudig te integreren met ERP systemen.

Enterprise dashboarding

Stel een enterprise dashboard op met de software Proficy Operations Hub. De software voor het visualiseren van productiedata. Met verschillende widgets stelt u uw eigen dashboard samen via ‘drag and drop’ zonder code.

Track & Trace

De Track & trace functionaliteit is een onderdeel dat op zichzelf gebruikt kan worden en weet welke materialen in welke hoeveelheid nodig zijn en vergelijkt deze met de daadwerkelijke getallen. Het geeft u snel inzichtelijk welke componenten in welk eindproduct terecht zijn gekomen.

Aanverwante producten: