Home » Insights » Van HMI tot High Performance HMI
Digitalizeren

Van HMI tot High Performance HMI

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de bedrijven industriële data verzamelt, maar dat slechts 30% deze data ook echt analyseert. Nog minder –  slechts 2% –  doet ook echt wat met de gevonden informatie. Waarom gebruiken bedrijven hun gegevens niet beter, nu er zoveel geld wordt uitgegeven aan het verzamelen van data?

Industriële data zichtbaar maken op HMI schermen met de inzet van High Performance HMI

Het antwoord is misschien eenvoudiger dan verwacht.
Hoewel bedrijven grote hoeveelheden data verzamelen, is deze vaak ontoegankelijk en moeilijk te interpreteren. Gelukkig is dit een drempel die snel kan worden weggenomen.

In de vier onderstaande stappen laten we zien hoe u op HMI schermen belangrijke, geautomatiseerde informatie eenvoudig toegankelijk kan maken met de inzet van High Performance HMI.

Stap 1: Creëer een multidisciplinair team

High Performance HMI-projecten met hoge acceptatiepercentages hebben een gemeenschappelijk kenmerk: ze betrekken de belangrijkste belanghebbenden al vroeg bij het project. Dit helpt bij het consolideren van de gemeenschappelijke uitdagingen, het verkennen van de beste kansen, het voorbereiden van vereisten en het testen van gebruikersinterfaces. Zorg ervoor dat operators in dit team worden opgenomen, zij zullen het succes van uw programma maken of breken.

Stap 2: Bouw een workshopmentaliteit in uw beoordelingsprocessen in

Het is niet genoeg om een groep stakeholders bij elkaar te brengen, te brainstormen en ze vervolgens op pad te sturen. Uw belanghebbenden moeten checkpoints voor beoordelingen hebben gepland om de resultaten te optimaliseren. Deze checkpoints zijn van cruciaal belang voor alle belanghebbenden om zich onderdeel van de reis te voelen. Daarnaast zorgen deze controlepunten er voor dat men eerder in het veranderingsproces een mening kan geven zodat er een grotere kans op overeenstemming is.

Stap 3: Documenteer en deel de tussenresultaten

Noteer de afspraken! Dit is een eenvoudig advies, maar het is een stap die velen over het hoofd zien. Het documenteren van beslissingen, leer- en werkplannen is een essentiële vereiste om het team op één lijn te brengen en elkaar verantwoordelijk te houden.

Stap 4: Ga als eerste voor het laaghangende fruit

Aan het begin van een project is er vaak een boost van opwinding. Maar als het kernteam zich terugtrekt in hun dagelijkse taken, kan het moeilijk zijn om dit vol te houden. Een effectieve manier om iedereen gefocust te houden op het lange spel, is om mijlpalen met laaghangend fruit in uw projectplan op te nemen. Dit houdt het team gemotiveerd blijft om door te gaan, terwijl u uw toekomstvisie laat zien.

Als het gaat om het ontwerpen van High Performance HMI-schermen, zijn er een aantal eenvoudige verbeteringen. Hieronder staan zeven mogelijkheden die eenvoudig te implementeren zijn, maar wel meteen een enorm verschil maken.

Start met de eenvoudige verbeteringen op het gebied van HMI
Goed opgezette HMI schermen kunnen operatoren direct ondersteunen bij hun werkzaamheden

7 Eenvoudige manieren om aan de slag te gaan met High Performance HMI

 1. Vervang datalinks door meters
  Een foto zegt meer dan duizend woorden. In plaats van meer numerieke gegevens op het scherm biedt een meter direct inzage in de status van een meting.

 2. Gebruik Trend-objecten
  Cijfers vertellen niet altijd het volledige verhaal. Door trends te volgen, kunt u snel zien wat er in de loop van de tijd gaat verbeteren of verslechteren. Dit heeft gevolgen voor de acties die door operators worden ondernomen, zowel onmiddellijk als op de langere termijn.

 3. Vereenvoudig leidingen/andere P&ID-elementen
  Illustraties die leidingen en andere systeemelementen realistisch nabootsen, kunnen het voor operators moeilijk maken om problemen snel te isoleren. Vereenvoudig weergaven en zorg ervoor dat ze de huidige staat van uw apparatuur simplistisch weergeven.

 4. Verwijder afleidende visuele elementen
  Overdreven kleuren, animaties en knipperende objecten leiden de operator af en voegen niets toe.

 5. Voeg een grijze achtergrondkleur toe om het contrast te verbeteren
  Onze ogen zijn getraind om naar contrast te zoeken. Het veranderen van de achtergrondkleur van een scherm kan het vermogen van het menselijk oog om visuele informatie te verwerken verbeteren. Lichtgrijs biedt de beste resultaten op dit gebied.

 6. Werk met tabbladen
  Maak het uw team gemakkelijk om gerelateerde processen naast elkaar te zien, zelfs als de fysieke voetafdruk van uw oplossing gescheiden is. Tabbladen zijn een mooie oplossing hiervoor.

 7. Gebruik consistente lettertypen, eenheden en naamconventies
  plaatsen en vorm te geven levert een eenvoudige oplossing die het voor operators snel gemakkelijker kan maken om zich te concentreren op wat essentieel is.

Informatie over HMI en SCADA

Wilt u graag meer weten over werken met SCADA en hoe om te gaan met High Performance HMI? Stel uw vraag per mail aan de productspecialist.

Het originele artikel is geschreven door Aaron Knight van GE Digital.

Meer artikelen