Home » Insights » Industrie 4.0 uitgelegd
Digitalizeren

Industrie 4.0 uitgelegd

Industrie 4.0 of Smart Industry wordt gezien als de vierde industriële revolutie. Het heeft de potentie als de eerdere drie industriële revoluties.

Eind 18e eeuw vond de eerste industriële revolutie plaats door de mechanisatie van water- en stoomkracht; de uitvinding van de stoommachine.

De ‘technologische revolutie’, eind 19e eeuw, met nieuwe technologieën zoals elektriciteit, de opkomst van de olie-industrie, communicatietechnologie (radio, telegrafie) die zorgden voor massaproductie.

Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw kwam de intrede van computers op de werkvloer; de derde industriële revolutie. Dit laatste leidde tot de mogelijkheid om praktisch overal ter wereld over informatie te beschikken en te kunnen raadplegen.

Wat en waarom industrie 4.0?

Als productiebedrijf heeft u te maken met hevige concurrentie. Op het moment dat een product ergens anders goedkoper, beter of sneller geproduceerd kan worden heeft u een probleem. De enige manier om dit voor te blijven is door het productieproces continu te verbeteren en uw productie te digitaliseren. Hier ligt de focus op van industrie 4.0. Wat is Industrie 4.0? Een middel om gestructureerd Operational Excellence – OpEx te bereiken.

Wat is Operational Excellence? Lees het artikel met de uitleg

Wat is industrie 4.0 of Smart Industry? Operational Excellence bereiken door het productieproces continue te verbeteren

Industrie 4.0 voor de planner, operator tot procestechnoloog

Industrie 4.0 biedt inzicht aan verschillende gebruikersgroepen binnen het productieproces. Met een druk op de knop krijgt iedere medewerker de juiste informatie: van planner tot manager en van operator tot procestechnoloog.

Hoe start u met een digitale productieplanning? Lees meer over productieplanning

Maakt de operator gebruik van SCADA? Ontdek de voordelen van SCADA

Industrie 4.0 biedt inzicht aan verschillende gebruikersgroepen binnen het productieproces van planner tot manager en van operator tot procestechnoloog.

Hoe start je met Industrie 4.0?

Industry 4.0 realiseer je niet van de ene op de andere dag. Het is een proces dat in gang gezet moet worden op meerdere niveaus in de organisatie. Digitalisering is daarbij een belangrijk onderdeel maar zeker niet het enige.

Solution Scan

Novotek helpt u om uw eisen en wensen in kaart te brengen. Wij bieden een Solution Scan waarbij we niet alleen het huidige productieproces doorlichten, maar ook gebruikers interviewen om te begrijpen en te inventariseren waar de behoeften liggen.

Het resultaat van de solution scan geeft u de nodige input om hiermee uw eigen plan voor de realisatie van Industrie 4.0 op te stellen.Heeft u interesse in een scan? Neem contact op!


Meer artikelen