Home » Insights » Van PLC data naar PowerBI in drie stappen
Optimaliseren

Van PLC data naar PowerBI in drie stappen

De vraag naar procesdata blijft alsmaar toenemen. Met name IT applicaties als rapportage-tools, BI-dashboards, predictive maintenance en machine learning platformen hebben toegang tot alle machine- en sensordata nodig. Hoe organiseer je je procesdata en hoe hou je controle over al deze informatiestromen?

Stap 1: Data ontsluiten met OPC UA

De eerste stap is het verzamelen van procesdata vanuit de verschillende databronnen op de werkvloer. OPC UA is inmiddels de de-facto standaard op dit gebied en biedt uitgebreide mogelijkheden om procesdata binnen te halen en op een veilige en betrouwbare manier van server naar client(s) te transporteren.

>Insight artikel: Wat is OPC UA?
>Productinformatie: OPC Communicatie

OPC UA

Stap 2: Data organiseren met de Unified Name Space

Om de tagdata begrijpelijk te maken is een referentie model nodig. Dat is waar de Unified Name Space zijn intrede doet. Door procesdata als het ware aan een kapstok (model) te hangen, houdt je het overzicht en kun je je data standaardiseren, aggregeren en uniformiseren. Er zijn verschillende manieren om een UNS te realiseren: via het object model in OPC UA zelf maar er zijn ook dedicated systemen zoals HighByte op de markt die dit voor u mogelijk maken.

>Insight artikel: Wat is een Unified Name Space?
>Productinformatie: Highbyte

Unified Name Space

Stap 3: Data transporteren met MQTT (OPC UA Pub/Sub)

Het binnen het OT domein veel gebruikte OPC DA/UA protocol leent zich veel minder voor IT applicaties die zich ook nog steeds vaker in de cloud bevinden. MQTT is een lichtgewicht protocol dat hier vanwege de vaak beperkte bandbreedte veel geschikter voor is. De standaard OPC UA omarmt dit protocol overigens met de laatste uitbreiding UA Pub/Sub.

>Insight artikel: MQTT wat kun je er mee?
>Productinformatie: OPC Router met Pub/Sub plugin

Power BI

Demonstratie van PLC naar PowerBI in 3 stappen

Wilt u zien hoe eenvoudig het is om uw PLC data naar PowerBI van Microsoft te transporteren? Vraag dan een demo aan van een van onze productspecialisten.


>Informatie over hardware zoals industriële PC’s vindt u op de productpagina

Meer artikelen