Home » Insights » Wat is OPC UA Pub/Sub?
Connecteren

Wat is OPC UA Pub/Sub?

OPC UA Pub/Sub is een recente toevoeging op de OPC UA communicatie-standaard voor data uitwisseling van industriële apparaten naar software applicaties. Deze toevoeging is gebaseerd op het publish&subscribe communicatie principe en om die reden beter van toepassing in one-to-many systeem architecturen en in situaties waarbij de bandbreedte beperkt is zoals nog vaak richting de cloud. Dit in tegenstelling tot het tot nu toe veelvuldig gebruikte client/server mechanisme, dat nog steeds van dienst zal blijven in one-to-one systeem architecturen met gecustomiseerde security.

OPC UA Client/Server

Traditionele OPC communicatie van zowel DA als UA was tot op heden vaak gebaseerd op het client/server principe. Hierbij vraagt de client om data aan de server en zorgt de server ervoor dat aan dit verzoek wordt voldaan door deze data op te halen en vervolgens aan de client te serveren. Een server kan op deze manier tot op zekere hoogte meerdere clients op maat van data voorzien.

OPC UA

Het client/server communicatie mechanisme heeft als nadeel dat er vrij veel overhead bij komt kijken. Elke keer dat er data wordt opgevraagd moet er een connectie worden gemaakt met de server, een sessie worden geopend en in die sessie wordt dan de specifieke vraag gesteld. De client wacht in de meeste gevallen ook op de data, wat ook wel “synchrone communicatie” wordt genoemd. Dit is vaak van toepassing in realtime HMI client systemen die zeker willen weten dat de data die ze tonen actueel is.

Pub/Sub: Publish en Subscribe

Een totaal andere manier van communiceren is volgens het publish en subscribe principe. Hierbij publiceren clients die data hebben en consumeren clients data die beschikbaar is. Dit werkt altijd via een centraal platform, ook wel broker genoemd. Deze manier van communiceren heeft een veel lagere overhead doordat er geen sessies tussen client en server onderhouden dienen te worden. Er is naast minder administratie ook minder bandbreedte nodig want de broker publiceert alleen wanneer er iets nieuws beschikbaar is. MQTT is tegenwoordig een veelgebruikt communicatieprotocol dat werkt volgens het Pub/Sub principe.

INSIGHT: Lees meer over ‘MQTT Wat kun je er mee.

Client/Server of Pub/Sub?

In welke situatie kunt u nu het beste welk mechanisme gebruiken? Dat hangt uiteraard af van de benodigde functionaliteit. Voor realtime communicatie op level 1 en 2 van de industriële automatiseringspiramide blijft client/server de voorkeur houden boven pub/sub. Op het moment dat de data naar de cloud gaat of van een server naar heel veel andere devices, dan is wellicht het Pub/Sub mechanisme een betere keuze.

De eerste standaard producten met zowel OPC UA Client/Server als Pub/Sub zijn inmiddels op de markt. U hoeft deze technologie dus niet zelf te implementeren, maar kunt eenvoudig gebruik maken van bestaande mogelijkheden. Het is altijd wel goed om te weten welke techniek u gebruikt en te controleren of dat ook wel de juiste is voor uw toepassing.


Wilt u meer weten over hoe u OPC UA Pub/Sub binnen uw bedrijf kunt realiseren? Stel uw vraag per mail aan onze consultants.


Meer artikelen